Ani ja ZERO WASTE nikdy nebudem

Bio, eko, raw, vegan a najnovšie aj zero waste či kapsulový šatník.

To všetko sa nám tlačí, nie len ušami, ale už možno aj hore krkom. Ako sa nezblázniť z toho, že ešte nie som ani jedno a zároveň mať prehľad? Dá sa byť všetkým naraz? A vôbec niečím na sto percent? Poďme pekne po poriadku. Vysvetlíme si pojmy.

BIO

Pri etikete BIO sa mi ako prvé vybaví slovo draho. Na prvý pohľad sa nám produkty s týmto označením nezdajú ničím výnimočnejšie ako tie neBIO, avšak predsa je tu malý veľký rozdiel. Podstatou BIO potravín je najmä ich výroba a teda základné pestovanie. Pestovanie napr. BIO jabĺk musí spĺňať podmienky ekologického hospodárstva, čo v praxi znamená- vynechávanie umelých hnojív a pesticídov a používanie takých hnojív, ktoré sú ekologicky nezávadné, napr. anorganické prírodné hnojivá. V skratke povedané, pestovanie bez chemikálií, s minimálnym stresovaním zvierat.

EKO

Ako by sa mohlo zdať, s označením EKO sa nestretneme iba v supermarketoch. EKO značku môžu nosiť nie len rastlinné a živočíšne produkty, ale tiež pracie prostriedky či kozmetika, jednoducho, všetko to,  čo bolo vyrobené šetrne voči životnému prostrediu.

RAW

Snáď najčastejšie sa stretávame s RAW koláčikmi. Ak si zájdem na kávu do kaviarne, väčšinou tam objavím plnú vytrínu koláčov. Polovica z nich zvykne mať ,,normálnu“ cenu a tá druhá si hrdo nesie označenie RAW. V čom teda spočíva čaro a cena RAW koláčika? RAW znamená jednoducho surové. RAW strava je založená výlučne na jedlách pripravených bez varenia a akéhokoľvek tepelného upravovania. To znamená, ošúpem si pomaranč, očistím mrkvu a nakrájam zázvor, prípadne trochu žihľavy. Pridám zopár datlí, rozmixujem a raňajky sú na stole. Nič som nepiekla ani nevarila, a predsa som si pripravila. Samozrejme, RAW nie je len o ovocí. Typická večera by mohla vyzerať asi takto- zelený šalát, špenátové listy, klíčky, hlávky karfiolu, tekvicové semienka a olivový olej. Čistá príroda. Že prehnané? RAW guru tvrdia, že sa cítia zdravší, ako nikdy pred tým, navyše ich netrápia choroby, nadváha, ani nedokonalosti pleti. Tak čo, ideš light RAW do toho? ;)

VEGAN

Niektorým z nás sa vie zatočiť hlava už pri myšlienke bezmäsitej stravy. Vegetariánske vlny tu boli, sú a je ich čoraz viac. Ak sa vám zdá už len vegetariánstvo pritiahnuté za vlasy, pridržte si klobúky. Prichádza éra VEGAN. Základná filozofia vegánstva spočíva v rešpekte iných žijúcich tvorov tým, že tvory nezabíjame (tým pádom nejeme mäso), ale ich ani ,,nevykorisťujeme“, čiže kravu nedojíme. Vegáni si pri stravovaní chcú a vystačia bez akéhokoľvek využívania zvierat, preto vo vegán strave nenájdeme mlieko, syry ani iné mliečne výrobky, dokonca ani vajcia a med. Vegán filozofia tiež odmieta produkty vyrobené zo zvierat či výrobky, ktoré boli na zvieratách testované. Tak čo, šialené alebo inovatívne?

KAPSULOVÝ ŠATNÍK

Okrem toho, že je ekologický, uľahčuje nám každodenné premýšľanie o tom, čo si obliecť a ako to skombinovať. Kapsulový šatník, ako výmysel sedemdesiatych rokov, sa dostal opäť do popredia a viaceré módne ikony sa týmto moderným štýlom hrdia aj dnes. Kapsulový šatník znamená, mať v skrini 40-50 kúskov oblečenia v základných farbách, ktoré sa dajú ľahko skombinovať, sú kvalitné a jednoduché. Žiadne farebné katastrofy, umelé tričká či odležané veci. Trúfneš si?

ZERO WASTE

Doslova, žiť s nulovým odpadom. Pred pár rokmi sa k nám ako bum prevalilo separovanie odpadu s nádobami rôznych farieb a kým sme sa stihli naučiť kam patrí obal z vajíčok či mlieka, prichádza ďalší level záchrany našej planéty- ZERO WASTE. Postoj, filozofia, životný štýl. Snaha predchádzať vzniku akéhokoľvek odpadu a nakupovať bez obalov, jednoducho, nevyhadzovať žiadne smetie.

Existuje niekto, kto žije klasický život malomešťana a vôbec toto dokáže?

Ešte som ani nedočítala článok a už teraz viem, že 100% ZERO WASTE nikdy nebudem.  Nikto nezostal ZERO WASTE po jednej prednáške či prečítanom článku na internete. To je prvý a základný fakt, ktorý si musíme uvedomiť. Zbavme sa očakávania, že začneme žiť bez produkcie smetí zo dňa a deň. Druhá základná vec je, že žiť ZERO WASTE chce plán. Chce to odhodlanie, čas, priestor a isté zvyky, ktoré sa budujú niekoľko mesiacov a možno aj rokov. Základným kľúčom k úspechu je zreálniť svoje očakávania a svoje možnosti. Zo začiatku nás čakajú zlyhania a aj plač nad smetným košom (večná polemika o tom, kam zahodiť plechovku od piva), ale ak si dáme čas, splníme si aspoň počiatočné ciele. Ak si osvojíme tie, môžeme zaradiť ďalšie kroky a onedlho ďalšie.

Ak dokážu davy, dokážem i ja.

Komunita žijúca priateľsky k našej planéte sa každým dňom rozrastá a ľudia začínajú chápať, že ak raz zahádžeme oceán nerozložiteľným odpadom, zdravú rybu si na tanieri o pár rokov nenájdem. Inšpiráciu môžeme čerpať z konkrétnych ľudí, ale aj z pravidelných podujatí.  Tak napríklad v samom srdci Bratislavy sa raz mesačne koná podujatie Street Food Park, kde nájdeme okrem chutného vegánskeho jedla aj ľahko rozložiteľné vidličky či nádoby, namiesto tých večných plastových. Bratislava sa tiež môže popýšiť tržnicou Freshmarket, ktorý ponúka obchody s bezobalovým tovarom. Môžete si tak ľahko načapovať aviváž do vlastnej nádoby či nakúpiť čokoládu do vlastného vrecka a prispieť tak ku krajšej planéte.

Ako teda začať?

Urobím si v kuchyni miesto na sklenené nádoby. Koľko ich budem potrebovať? Skladujem pravidelne soľ, cukor a múku alebo aj šošovicu, fazuľu či sušené ovocie? Ďalším vhodným krokom je pátrať po okolí, vyzistiť či je v mojom okolí bezobalový obchod (alebo si jeden otvorím?). Kúpim si sklenené nádoby, vyčlením si čas, kedy do obchodu zájdem (v piatok po práci alebo v sobotu dopoludnia?). Postupnými reálnymi krokmi sa krôčik po krôčiku stávam aj ja vytúženou ZERO WASTE.

A čo ak sa mi nechce začať? Nevadí. Začiatkom už je to, že čítaš tento článok až sem, dokonca. Téma ťa zaujala a bol či bola si ochotná prečítať si o bezodpadovej filozofii niečo viac. Svoj prvý krok máš za sebou. Veľa šťastia! :-)

bizzy

 

 

Večná filozofka, milujúca nedeľné verše a prechádzky v daždi. Občas utrhnutá, s vášňou všetko do špiku analyzovať. Nadchýnajúca sa pre krásu, kvety a dokonalý poriadok.